AKTUALNOŚCI: Walentynki!

Walentynki to coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia. Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne. 


Mamy dla Was przepis na walentynkowe słodkości :)

WANILIOWE BABECZKI Z KREMEM- NA WALENTYNKI

SKŁADNIKI:
mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
jajko - 2 szt
cukier - 3/4 szklanki
naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
olej - 1/2 szklanki
maślanka - 1/2 szklanki
krem
mascarpone - 1 szklanka
śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
barwnik czerwony - ok. 5 kropli
cukier - 4 łyżki
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:
Proporcje na 12 szt.

W misce połącz (mikserem lub trzepaczką) jajka, olej, maślankę oraz wanilię. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj.
Dodaj suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj.
Masę przełóż do foremek na babeczki wyłożone papierowymi papilotkami (do ok 1/2-2/3 wysokości). Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudź.

Krem:
Mascarpone zmiksuj z cukrem i wanilią. Dolej śmietankę (oraz barwnik spożywczy, jeśli go używasz) i miksuj, aż krem odpowiednio zgęstnieje. Wstaw do lodówki i użyj, gdy babeczki będą już ostudzone.
Kremem ozdób babeczki, posyp cukrowymi ozdobami. Przechowuj w lodówce.

Materiał przygotowała Izabela z klasy 5a.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z ŻYCIA SZKOŁY: Praca plastyczna Adama z klasy 7a nagrodzona w konkursie "Mundial 2023"

AKTUALNOŚCI: Kacper mistrzem w karate!

Z ŻYCIA SZKOŁY: Dzień Uśmiechu