AKTUALNOŚCI: Walentynki!
Walentynki to coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia. Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne.
Mamy dla Was przepis na walentynkowe słodkości :)
WANILIOWE BABECZKI Z KREMEM- NA WALENTYNKI
SKŁADNIKI:
• mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
• proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
• soda - 1/2 łyżeczki
• sól - 1/2 łyżeczki
• jajko - 2 szt
• cukier - 3/4 szklanki
• naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
• olej - 1/2 szklanki
• maślanka - 1/2 szklanki
• krem
• mascarpone - 1 szklanka
• śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
• barwnik czerwony - ok. 5 kropli
• cukier - 4 łyżki
• naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Proporcje na 12 szt.
W misce połącz (mikserem lub trzepaczką) jajka, olej, maślankę oraz wanilię. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj.
Dodaj suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj.
Masę przełóż do foremek na babeczki wyłożone papierowymi papilotkami (do ok 1/2-2/3 wysokości). Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudź.
Krem:
Mascarpone zmiksuj z cukrem i wanilią. Dolej śmietankę (oraz barwnik spożywczy, jeśli go używasz) i miksuj, aż krem odpowiednio zgęstnieje. Wstaw do lodówki i użyj, gdy babeczki będą już ostudzone.
Kremem ozdób babeczki, posyp cukrowymi ozdobami. Przechowuj w lodówce.
Materiał przygotowała Izabela z klasy 5a.
Komentarze
Prześlij komentarz